Fogalmak

Vakolat

Összefoglaló kifejezése minden olyan vastag bevonatnak, ami egy falazat külső vagy belső oldalára kerül és a felület kiegyenlítésére vagy az időjárási hatásoktól való megvédésére, párafékezésre szolgál. Anyaga lehet mész-cement, gipsz, diszperziós alapú.

vakolas_01.jpg

Nemesvakolat/vékonyvakolat/színezővakolat

Összefoglaló kifejezés homlokzatok esetében, a záró/fedőrétegeként használt 1 mm-nél nagyobb rétegvastagságú, jellegzetes textúrájú anyagokra.

A vékonyvakolatok számtalan összetevőből állnak, jellemzően: ásványi töltőanyagok (kvarc és/vagy mészkő és/vagy dolomit) több szemcseméretben, diszperzió műgyanta kötőanyag, víz, gyártási segédanyagok. Tulajdonságaikat, teljesítmény értékeiket az MSZ EN 15824 sz. szabvány szabályozza.

A vékonyvakolatok tulajdonságait és műszaki teljesítményét jellemzően az alkalmazott kötőanyag határozza meg, ennek megfelelően főbb csoportjai: műgyantás-, szilikon- és szilikát vékonyvakolat.

Műgyantás vékonyvakolat: Kötőanyaga diszperziós műgyanta, a legelterjedtebb általános termék.

Szilikongyantás vékonyvakolat: Kötőanyaga szilikongyanta, az általános műgyantás termékeknél magasabb páraáteresztő képességű, különlegesen jó vízlepergető és szennyeződéstaszító, kevésbé hajlamos alga és gombák megtelepedésére.

Szilikát vékonyvakolat: Kötőanyaga káli vízüveg, az általános műgyantás termékeknél merevebb, de jobb páraáteresztő képességű vékonyvakolatot eredményez.


Páraáteresztő vakolat

A magasabb páraáteresztő képességű bevonatok megnevezésére használt kifejezés (a köznyelvben, helytelenül elterjedt megfogalmazása a “lélegző vakolat”).


A vékonyvakolat felületi megjelenése/textúrája

Spachtel (simított/kapart hatású): Anyagösszetételében, színválasztékában, viselkedésében és műszaki tulajdonságaiban, lényegi felhordásában megegyezik a gördülőszemcsés vakolattal. Különbség köztük, hogy a kialakuló felületben egyenletesen elhelyezkedő szemcsék egy azonos textúrájú felületet eredményeznek. Szemcsézete 1 mm-es, 1,5 mm-es vagy 2,5 mm-es.

minta_spachtel.jpg


Struktúra (dörzsölt/gördülőszemcsés):
A gördülő szemcsék - általában 2 mm vagy 3 mm-es - barázdákat húznak a tömör, finom szemcsézetű felületbe, a dörzsölési iránynak megfelelően (vízszintesen vagy függőlegesen egyenes, körkörösen avagy ferdén).

minta_struktura.jpg

 

Roll putz (hengerelt vagy szabadon mintázható): Hengerelt eljárás esetén, a henger anyagsajátosságának megfelelően alakul ki a vakolat textúrája, rajzolata. A leggyakrabban alkalmazott hengertípusok a normál szivacshenger és a lukacsos szivacshenger. A különböző, úgynevezett mintázó hengerek alkalmazása további textúra elérését teszik lehetővé. Szabadon mintázható technika alkalmazása esetén, az anyagfelhordás megegyezik az egyéb vizes bázisú vékonyvakolatokéval, de a felület formázása valamilyen dekor szerszámmal történik, a megkívánt textúra/mintázat egyenletes eléréséig.

minta_rollputz.jpg

 

Lábazati vakolat

Épületek lábazatán vagy támfalakon, kerítéseken fedőrétegként használt, transzparens kötőanyag tartalmú, színes szemcsékből álló (1,5-2 mm) tartós bevonat.

minta_AADW.jpg

Napjainkban egyre elterjedtebb beltéri, dekorációs célú felhasználása, amely önmagában is mutatós, de speciális csillámadalékkal keverve, egyedi megjelenésű falfelületek kialakítására is alkalmas.


Rendszer garancia

Amikor egy hőszigetelő rendszer dokumentáltan átesett olyan vizsgálaton, amelyen a megfelelősége igazolt (NMÉ=Nemzeti Műszaki Értékelés), a gyártó változó idejű gyártói felelősséget vállal.

gari


Hőszigetelő rendszer

Egy olyan, több összetevőből álló építési termék, amivel épületek energetikai megtakarítása érhető el.

hoszigrendszer

 

Keménytáblás hőszigetelőlap

Több típusa létezik (MÉVSZ THR szerint):

EPS - fehér expandált polisztirol: olyan kis térfogatsúlyú, jó hőszigetelő képességű anyag, amelyet táblás kiszerelésben, homlokzati hőszigetelő rendszerek szigeteléseként leggyakrabban használnak.  Részlegesen zártcellás, amennyiben a habosított golyócskákból álló anyag összehegedt szemcséi közötti részek a pára számára “átjárhatók” míg a göböcskék mikrocellái önmagukban zártak. Ragasztási szempontból nedvszívónak tekinthető. Nedvességnek kitett helyen hőszigetelő képességük romlik.

eps80_2.jpg

 

XPS - extrudált polisztirol (lábazathoz): zártcellás, a pára számára csekély mértékben, de “átjárható”. Ragaszthatósági szempontból nem nedvszívó, ezért gyárilag készülő felületi érdesítéssel válnak vakolathordóvá. Ragasztásához, magas minőségű hőszigetelő rendszerragasztó használata szükséges. Alkalmas pince- és lábazat szigeteléseként történő felhasználásra. Ez a hőszigetelés egyidejűleg hatékony védelmet nyújt a vízszigetelést érő mechanikus károsodások ellen.

xps_20221012.jpg


Grafitos EPS
: grafitadalékos, szürke expandált polisztitrol, amely a jobb hőszigetelő képesség mellett, főbb jellemzőiben megegyezik a fehér EPS-el. A különbség köztük a fehértől eltérő szín miatt az, hogy amíg nem kerül rá hőszigetelő rendszerragasztó, addig óvni kell a szélsőséges felmelegedéstől. Ragasztásához, magas minőségű hőszigetelő rendszerragasztó használata szükséges.

eps80_grafit_2.jpg

 

Kőzetgyapot (MW): teljes keresztmetszetében hidrofobizált (víztaszító), de csak olyan mértékben, hogy kivitelezés-technikai szempontból nedvszívónak tekinthető. Páratechnikai vonatkozásban nyitottcellás szerkezetű. Nedvességtől védeni kell. Ragasztásához, magas minőségű hőszigetelő rendszerragasztó használata szükséges.

kozetgyapot_2.jpg


Dübel

Olyan pontszerű hőszigetelő rendszer tartozék, amely a polisztirol lapok ragasztása mellett, biztosítja azok állóképességét.

dubel


Lábazatfesték/betonfesték

Főként épületek lábazatán vagy támfalakon, kerítéseken fedőrétegként használt tartós bevonat, de akár már meglévő beltéri, magas tapadószilárdságú járófelületek átvonására is alkalmazható.

 

Homlokzatfesték

A záró/fedőrétegeként használt, hagyományos festő technológiával felhordott vékony bevonatok összefoglaló kifejezése, homlokzatok esetében.

homlokzatfestékHidrofil

Jelentése nedvszívó. Az ilyen felület gyorsan nedvesedik, azonban jól szárad.


Hidrofób

Jelentése víztaszító. Olyan tulajdonság, amely a homlokzat szempontjából kedvezően befolyásolja a vízzel való érintkezést, tehát rosszul nedvesedik, kicsi a vízfelvétel.

viztaszito


HBW érték

Egy adott szín fényvisszaverési képességének értéke. A világosabb felület több fényt ver vissza, a sötétebb több fényt nyel el. Tehát, minél alacsonyabb egy színezett felület HBW értéke, annál könnyebben melegszik fel, ezért hőszigetelő rendszerekhez 25-ös HBW érték alatti színek használatát teljes homlokzati tagozatoknál nem javasoljuk, kizárólag kis felületű díszítőelemként ajánljuk. A 25 alatti HBW érték a felület szélsőséges felmelegedést, a THR kéregrétegének idő előtti elöregedését eredményezi!

hwb


A fenti meghatározásokhoz a Magyar Építőkémia és Vakolat Szövetség (MÉVSZ) által készített Műszaki irányelvek kivitelezők részére - Bevonatréteggel ellátott, többrétegű, ragasztott táblás homlokzati hőszigetelő rendszerek (ETICS-THR) kivitelezése c. kiadványa szolgált alapul. Amennyiben bővebben is szeretne tájékozódni az érintett témákban, az alábbi linken letölthető formában megtalálható a teljes kiadvány: ITT

Termékeink

Falfestékek, vakolatok, kiegészítők és hőszigetelő rendszerek...
Tovább

Színeink

Tekintse meg
választékunkat
ITT!