Segítség a színválasztáshoz

Erre több lehetőség kínálkozik:

- Ingyenes színminta rendelés: www.szinposta.hu oldalon keresztül.

- Kereskedelmi partnereink telephelyein lévő mintafalról vagy színkártyából.

- Azoknál a kereskedőknél, ahol helyszíni színkeverést végeznek, lehetőség van mintavödör vásárlására, ami negyede (4 kg) a normál vödörnek, de a kívánt színre keverik, helyben.

A színválasztás esztétikai okai: A színválasztás elsősorban ízlésfüggő, de ennek is vannak buktatói. A kiválasztott szín, amit a felhasználó csak kb. 2×3 cm méretben lát egy színkártyán vagy minta táblán, sok esetben a nagy homlokzati felületen máshogy mutat, mint ahogyan azt elképzelte.

Egy nem megfelelően kiválasztott szín egy adott környezetben nagyon kirívó tud lenni. Ha lehetőség van rá, válasszunk olyan vásárlási helyszínt, ahol helyszíni színkeverést végeznek, mert ott kis kiszerelésű (4 kg) anyagot is le tudnak a kívánt színre színezni és ebből egy minta felületet felhordva láthatjuk, hogyan is mutat az elképzelt szín (száradás után!), mivel ez valódi anyagminta, ami az épület falára vagy kartonra, stb. felhordható.

A színválasztás műszaki okai: Alapvetés, hogy a világos színű festék vagy vakolat olcsóbb, könnyebb felhordani, jobban fed és kevésbé érzékeny a feldolgozás utáni időjárási hatásokra. Azonban fokozottan kell figyelni a színválasztásra hőszigetelő rendszereknél. Az úgynevezett HBW érték (fényvisszaverési képességének értéke) alapján kategorizálva van a színválaszték, egyes erős színeinket nem ajánljuk hőszigetelő rendszerre feldolgozni. Ennek oka, hogy a világosabb felület több fényt ver vissza (alacsonyabb HBW értékű színek), a sötétebb pedig több fényt nyel el (magasabb HBW értékű színek) vagyis, a sötétebb szín erős felmelegedést eredményez a felületen, ami hosszabb távon a hőszigetelő rendszert, a színvakolat és a színező paszták tartósságát is csökkenti. Éppen ezért hőszigetelő rendszerekhez 25-ös HBW érték alatti színek használatát teljes homlokzati tagozatoknál nem javasoljuk, kizárólag kis felületű díszítőelemként ajánljuk. A 25 alatti HBW érték a felület szélsőséges felmelegedést, a THR kéregrétegének idő előtti elöregedését eredményezi!

A www.szinposta.hu oldalon megjelenített színeknél fel van tüntetve ez a szám, ami tehát az adott szín HBW értékét jelöli.

Cégünk sem az új REVCO IMPULSE, sem a régi REVCO VARIO színkártyát kereskedelmi forgalomba nem hozza! Forgalmazó Partnereinknél általában van lehetőség letét ellenében kikölcsönözni. Ezzel kapcsolatban érdeklődjön az Önhöz legközelebbi parntenrünknél: ITT

További segítségként ajánljuk a www.szinposta.hu oldalon az ingyenes vakolat színminta igényelés lehetőségét!

Az anyag visszavásárlására sajnos nincs lehetőség, tehát a már színre kevert anyag esetén korlátozottak a lehetőségek:

Ha még nem lett felhordva az anyag, plusz színező paszta hozzáadásával lehet korrigálni a színt, de természetesen, már csak a sötétebb árnyalatok irányában.

Ha már fel lett hordva az anyag, azt  követően már csak átfestésre van lehetőség.

Pótrendelés esetén, főleg ha már sok idő eltelt az előző színezéshez/vakoláshoz képest, nem garantálható a teljes színazonosság, ezért mindenképpen érdemes jelezni megrendeléskor, hogy egy korábbi színhez vásárolnak anyagot! Bizonytalan esetekben, laborunkba eljuttatott, megfelelő méretű (min. 5x5 cm) színminta alapján, ahhoz lehető legjobban közelítő színreceptúrát dolgozunk ki, de előfordulhat, hogy a teljes színazonosság sokszor így sem megvalósítható!


Minden, az ultraviola sugárzásnak intenzíven kitett anyag színe, az évek során veszít a telítettségéből. Minél sötétebb a szín, a jelenség annál intenzívebb. Az UV-stabilitás szempontjából, termékeink színezésére lehetőség szerint, a létező legellenállóbb szervetlen pasztákat használjuk, azonban vannak olyan színek is, amik túlnyomórészt szerves piros és/vagy narancssárga pasztát tartalmaznak, ebben az esetben a napsugárzásnak kitett felületeken előfordulhat bizonyos fokú telítettség vesztés az évek során.


A vadonat új REVCO IMPULSE színkártya 588, míg a régi REVCO VARIO színkártya 320 egyedi színt tartalmaz. 

Mindkét színkártya egyértelműen jelöli, hogy az adott szín, mely termékből érhető el!

A teljes színkínálat megtekinthető www.szinposta.hu oldalon.

A színminták nyomdai úton készülnek, ezért a végleges színezett felületek ettől kis mértékben eltérhetnek. A végleges szín függ a feldolgozás módjától, az alapfelülettől, a bevonat szemcseméretétől, textúrájától, száradási idejétől, így az ilyen esetekből adódó színeltérés nem képezheti reklamáció alapját.

További befolyásoló tényező egy szín megítélésben az úgynevezett metaméria jelenség, "amikor két szín valamely megvilágításban teljesen azonosnak látszik (azonos színérzetet kelt), más fényforrás alatt viszont különbözőnek tűnik – vagyis csak „feltételesen” egyformák. A jelenség oka, hogy az anyagoknak, festékeknek különböző a spektrális visszaverő képessége és a fénynek nem ugyanazt az alkotórészét nyelik el, illetve nem ugyanolyan arányban."* Éppen ezért, mindenképpen érdemes természetes fényben és több napszakban is megvizsgálni a kiválasztott színmintákat, mert az épületek “színhatását” nagymértékben befolyásolják a környezeti tényezők, a házon lévő felületek színei pl. a tető, a lábazat, a nyílászárók, illetve befolyásoló tényező lehet még a ház tájolása, tömege, tagoltsága, a fényviszonyok, stb.!

Amennyiben eltérő típusú termékeket használ azonos színben (festék, vakolat) abban az esetben ellenőrizze a termékek színazonosságát, mert az ásványi töltő anyagok különbsége miatt - törekvéseink ellenére - kismértékű színeltérés előfordulhat.

Javasoljuk, hogy a feldolgozás előtt, kis felületen győződjön meg a megrendelt termék színazonosságáról. Továbbá javasoljuk azt is, hogy egy homlokzati egységre mindig azonos gyártási dátumú anyagot használjon!

*Forrás: (https://www.szinkommunikacio.hu/11_09.htm)

Termékeink

Falfestékek, vakolatok, kiegészítők és hőszigetelő rendszerek...
Tovább

Színeink

Tekintse meg
választékunkat
ITT!